Arbejdets filosofi
eller historien om hvordan lønarbejdet fik magten over vores liv og drømme, og hvordan vi slipper ud af guldburet igen.
Arbejdskritik * Arbejdsmarkedet * Lønarbejdets historie * Det grænseløse arbejde * Prekariatet * Identitet og mening * Produktivisme og arbejderisme * Dovenskab
Arbejde er blevet et af tidens mest omdiskuterede emner, der kan få alle fra statsministeren til helt normale mennesker op af stolene. Og det er helt forståeligt. For arbejdet fylder halvdelen af vores vågne timer og handler ofte om meget mere end bare løn, idet mange aktivt søger identitet og mening på arbejdspladsen. Men hvordan kom det egentligt i stand, at vi alle blev “medarbejdere”, der realiserer os selv gennem vores lønarbejde? Og hvorfor forsøgte de første generationer af lønarbejdere at slippe for lønarbejdet med alle midler, så kapitalismen blev bragt i sin mest alvorlige krise nogensinde? Det bliver vi klogere på, når vi dykker ned i lønarbejdets dramatiske historie, og trækker tråde frem til det stadig mere grænseløse arbejdsmarked af i dag.
Hvorfor interessere sig for ideen?
Arbejdets filosofi gør os klogere på, hvad arbejde egentlig er for noget, hvorfor vi arbejder, og hvordan vi kan tage kontrollen over sit eget arbejdsliv. Og så stiller den spørgsmålene, der alt for ofte forbliver usagte: Kan vi arbejde mindre og anderledes? Og er det at have for stor tiltro til sit lønarbejde, hvis man søger meningen med livet netop her? Arbejdets filosofi er det første skridt at tage, hvis man vil gøre op med fastholdelsesproblemerne og stressepidemien, der hærger det danske arbejdsmarked.
Hvad får jeg ud af foredraget?
Foredraget tager pulsen på det moderne arbejdsliv og sætter det, der så ofte opleves som personlige udfordringer med arbejdslivet, ind i en bredere historisk og filosofisk ramme, der fjerner den individuelle skam og gør arbejdet til et kollektivt og politisk spørgsmål. Foredraget vil for altid ændre, hvordan du ser på tiden mellem 8 og 16, og har potentialet til at ændre dit arbejdsliv.
Målgruppe
Foredraget henvender sig til alle, der enten har et arbejde, ønsker sig et arbejde, eller har haft et arbejde.